Home » kPNI » Vitaliteit is zoveel meer dan alleen voeding

Vitaliteit is zoveel meer dan alleen voeding

05 augustus 2017 kPNI

Ik heb al meerdere keren verteld dat voeding de basis van vitaliteit is. Toch schijnt er nog steeds onduidelijkheid te bestaan en wordt er gedacht dat je met voeding alle problemen op het gebied van vitaliteit kan oplossen. Ik wil zeker niet belerend zijn. Toch wil ik graag mijn kennis, visie en ervaring op vitaliteit aan je kwijt.

De basis

Voeding is een basis component die je nodig hebt naar vitaliteit en om vitaliteit te behouden. Een ander aspect is hoe ga je met je emoties om? Blijf je hangen in je emoties? Kan je het leven verteren? Blijf je bij je zelf of ben je steeds bezig om anderen te behagen en vergeet je daarbij je eigen behoeftes? Waarschijnlijk weet je dat al na het lezen van mijn eerdere blogs.

Een ander component is hoe staat het met het bewegingsapparaat? Heb je wel eens een klapper gemaakt waardoor je last hebt gekregen van het bewegingsapparaat? Hoe is je geboorte geweest?

Dit zijn allemaal vragen die betrekking op je vitaliteit hebben. Je kunt het geloven of niet.

Het bewegingsapparaat en de organen.

Zelf ben ik nog geen therapeut die de volledige kennis in huis heeft om problemen met het bewegingsapparaat na een klapper op te lossen. Wel ben ik therapeut met kennis van voeding, kPNI en daarbij masseuse met kennis van anatomie en massage. Gelukkig heb ik wel de collega’s in mijn netwerk met wie ik samenwerk die wel die kennis in huis hebben om hier mee aan de slag te gaan. Want als masseuse kan ik dit niet oplossen. Wel kan ik tijdelijk de spieren ontlasten met een massage. Alleen is dit het zelfde als tijdelijk een brandje blussen.

Zelf lever ik de bijdragen om samen met mijn cliënt op zoek te gaan waar het probleem van het missen van Vitaliteit ligt.  Ligt dit op het gebied van het bewegingsapparaat wat niet verholpen kan worden met massage dan stuur ik mijn cliënt graag door naar collega’s die deze specialisme wel hebben.

Zo ben ik al meerdere keren met cliënten mee geweest terwijl ze behandeld zijn aan het bewegingsapparaat na een flinke klapper.

Een ding die ik geleerd heb van één van mijn collega’s is dat wanneer je bewegingsapparaat een flinke klapper heeft gemaakt kan er ook iets veranderen in de positie van de organen. Organen liggen namelijk in holtes in het lichaam en wanneer je een klapper hebt gemaakt bestaat de kans dat deze holtes van vorm veranderen. Dit kan dus inhouden dat organen ook anders in deze holtes komen te liggen waardoor het functioneren van het orgaan ook in kwaliteit kan veranderd en er stress in het systeem ontstaat.

Kort door de bocht.

Naar mijn inzien is het kort door de bocht om te zeggen dat je met voeding je vitaliteit terug kunt krijgen.Natuurlijk zijn er mensen waarvoor dit geldt desondanks blijft er een groep over waarvoor dit niet geldt.

Nee……. wat ik liever zeg vanuit kennis en ervaring is dat voeding de basis is van vitaliteit. Voeding dient als eerste instantie als vangnet om stress in het systeem op te vangen. Wat voor stress het ook is.

Fysiologisch gezien verbruik je wanneer er stress is meer voedingsstoffen maar vooral specifieke voedingsstoffen. Geef je hieraan geen gehoor? Dan gaat het lichaam intern opzoek en worden de tekorten alleen maar groter. Daardoor ontstaat er een domino effect en ontstaan er geleidelijk meerdere klachten. Deze klachten kunnen variëren van allergieën tot  complexere klachten.

Wat doet voeding dan wel?

Wat ik al eerder aangaf is dat onbelaste voeding rijk aan echte voedingsstoffen, in eerste instantie de stress kan opvangen om grote  klachten te voorkomen. Pas als de problemen aan het bewegingsapparaat, het kunnen verteren van het leven, het loslaten van negatieve emoties of wat dan ook is verholpen. Dan pas kan voeding dienen als regeneratie van het lichaam.

conclusie.

Werk aan je zelf zodat je het leven kunt verteren.Zorg voor blijdschap. Voorzie je zelf van de behoeftes die je nodig hebt en cijfer jezelf  niet weg. En als je merkt dat er veranderingen zijn na een klap die invloed heeft op het bewegingsapparaat hou dan in gedachte wat ik je hier heb verteld .Zoek iemand die de juiste kennis in huis heeft om je hiermee te helpen. Kijk breder dan alleen voeding. Dat wil niet zeggen dat je de voeding kunt verwaarlozen. Want verwaarlozing van de voeding is verwaarlozing van het systeem wat weer leid tot klachten.

 

 


meerdanvitaliteit