Home » voedingsgeneeskunde » Waarom nu steeds dat gezeur over voeding!

Waarom nu steeds dat gezeur over voeding!

Waarom nu steeds dat gezeur over voeding!

Rahana Broek-Onken

Ik kan mij best voorstellen dat je denkt waarom wordt er toch steeds zo gezeurd over voeding, ik eet toch gezond? Vast Wel! Ongetwijfeld eet je gezond, naar de kennis die je hebt.

Denk eens om? Kan je de voeding die je eet ook verteren? Heb je een regelmatige stoelgang? Lijkt die stoelgang op een sigaar? Laat die stoelgang sporen na? Heb je lichamelijke of mentale klachten, klein of groot? Allemaal factoren die aangeven dat het interne milieu van het lichaam uit balans is. En meestal niet voor even.

Dat heeft consequenties zeker als het te lang duurt! vanuit beroeps jargon  praten we dan over stress ook al ervaar je dat misschien niet als dusdanig.

Als voedingsgeneeskundige met kennis van de Klinische-Psycho Neuro Immunologie ook wel kPNI, ben ik een systeem denker. Fysiologisch gezien zie ik orgaan assen onderuitgehaald worden. Kleine klachten worden als in een domino effect grotere klachten als er geen actie ondernomen wordt.

Nu even genoeg hierover en terug to the point!

We leven in een wereld waar we zo veel prikkels hebben en krijgen. Prikkels waar ons systeem niet voor gemaakt is. Die prikkels noemen we stress en stress is echt niet erg, het mag alleen niet te lang duren. Is dit wel het geval dan gaan voedingstoffen eerst naar de stressreactie om deze te kunnen opvangen en wat over blijft word gebruikt voor herstel en opbouw van het lichaam. Je begrijpt natuurlijk dat dit nihil is als er stress geconstateerd wordt in een systeem waar niet voldoende bouwstoffen worden aangedragen. Een tekort aan bouwstoffen is al een vorm van stress, vooral wanneer je voeding eet die weinig voedingsstoffen bevatten.

Er zijn stoffen die niet in voeding thuis horen of door het lichaam niet herkent worden als voeding. Deze verergeren de stressreactie en dan blijft er dus verrekte weinig over voor herstel van het lichaam met als gevolg op den duur mogelijk gezondheidsklachten.

Waarom machinaal onbewerkt voedsel en dan het liefst oervoeding?

Machinaal onbewerkt voedsel wordt door ons lichaam meestal nog herkend als voedsel en bevat afhankelijk van de teelt en het gewas   geen stoffen die belastend zijn voor het lichaam.

Ik ben voorstander van oervoeding in een jasje van deze tijd. Laten we ons zelf niet voor de gek houden, echt oervoedsel bestaat vrijwel niet meer. De gewassen van nu zijn niet meer de gewassen die de oermens heeft gegeten. Een mooi voorbeeld vind ik zelf na het zien van een documentaire over oergewassen en de gewassen van nu. (Helaas kan ik je de naam van deze docu niet geven, het is al even geleden dat ik deze gezien heb). Deze docu liet zien hoe klein de wortelen in de oertijd waren, je zou ze echt niet herkennen als die mooie grote wortelen die je tegenwoordig kunt kopen en dan heb ik je nog niet verteld over de broccoli, die bestond uit een plantje met een klein bundeltje bloemknopjes waar je bijna een vergrootglas voor nodig had om deze te kunnen vinden.

Al met al zeg ik; “doe mij maar oervoeding!” Producten die zo min mogelijk stoffen bevatten die door mensenhanden zijn toegevoegd of versleuteld zijn. Voeding dat het lichaam herkend als voedsel. Gewassen waarvan het plantaardige immuunsysteem vrijwel geen schadelijke stoffen bevatten die aan het menselijke systeem zo min mogelijke schade toebrengt. Zodat we er bijna zeker van kunnen zijn dat het voor de meeste van ons gewassen zijn die verteerbaar zijn en vrijwel geen schade toebrengen aan ons menselijke systeem. Hierdoor wordt de stress die de meeste van ons bewust of onbewust ervaren opgevangen zodat er voedingsstoffen overblijven om het systeem te herstellen.  En zodat er een weg is naar meer dan vitaliteit.

Een Warme Groet,

Rahana Broek-Onken, Meer dan Vitaliteit

Wil jij advies in voedingsgeneeskunde? Maak dan een afspraak bij Meer dan Vitaliteit, dan gaan we samen op zoek naar wat bij jouw past.

 

 

 

 


meerdanvitaliteit