Home » voedingsgeneeskunde » Wie zegt dat je het leven niet mag vieren?

Wie zegt dat je het leven niet mag vieren?

Nog na genieten van gisteravond zit ik achter mijn laptop. Gisteravond heb ik genoten van een heerlijk Surinaams feest. Een feest waar muziek, voeding en drinken de mensen met elkaar verbind en het leven gevierd wordt.

Nu wordt er vaak gedacht dat wanneer je een aanpassing in je voeding maakt je van dit soort gebeurtenissen niet meer mag genieten. Ik ben daar totaal niet mee eens. Ik zeg dit niet alleen als therapeut maar ook als iemand die een groot deel van zijn leven last heeft ondervonden van zijn darmen.

Eerlijkheidsgetrouw moet ik je bekennen dat ik mijn hele leven met zorg zal moeten omgaan met mijn darmen. Om er voor te zorgen dat mijn gezondheidsklachten die ik heb gehad tot het verleden blijven behoren.

Desalniettemin ben ik van mening wanneer je gezondheidsklachten het toelaten en de voeding is in de basis goed. Je best wel eens met mate van het padje af mag. Een aanpassing van de voeding wil niet zeggen dat je straf hebt en niet meer sociaal mag zijn!

Ik denk dat hier het probleem zit.

Veel mensen kennen geen mate meer. Als er gefeest wordt moeten de buikjes rond gegeten worden en de alcohol moet rijkelijk vloeien. Maar vier je dan nog wel het leven?

Ik ben van mening dat wanneer je je buik iets minder vol eet en je proeft bescheiden van de feestelijke lekkernijen, minimaal omgaat met alcohol en daarbij veel water drink en lekker beweegt op de dansvloer. Dat zelf jij die je voeding hebt aangepast  het leven op zijn tijd mag en kan vieren.

Je verbinden met anderen is ook een stap naar meer dan vitaliteit.

Je voeding aanpassen en sociaal afzonderen is echt niet de oplossing naar Vitaliteit. Sociaal contact en verbonden zijn met mensen is even zo belangrijk naar meer dan vitaliteit. Dus zo nu en dan het leven vieren…..Ik zeg doen!

Warme Groet,

Rahana Broek-Onken, Meer dan Vitaliteit

Wil jij weten hoe je goed voor je zelf mag zorgen en af en toe het leven mag vieren? Neem dan contact op met Meer dan Vitaliteit

 

 

 

 

 

 

 


meerdanvitaliteit